Zoomfactor - De informatieve site voor iedereen die vragen heeft over fotografie

Ga naar de inhoud

Zoomfactor

Cameratechniek

ZOOMFACTOR

In reclames voor digitale camera's word er volop gebruik van gemaakt om de zogenaamde 'zoomfactor'aan te prijzen. In de meeste advertenties (als het goed is), staat er bij welke zoomfactor wordt bedoeld, want er zijn er namelijk twee en het is dus van belang om deze uit elkaar te houden en te weten wat het betekent.

1) Optische zoom:
Dit is de meest belangrijke, want dit geeft aan hoeveel keer je het beeld dichterbij kunt halen (inzoomen) zonder dat er kwaliteit verloren gaat (vergelijkbaar met een verrekijker). Kleine digitale compact camera's kunnen bijvoorbeeld een factor 1:3 halen (dus 3x dichterbij halen). Bij spiegelreflex camera's is dit afhankelijk van het  gebruikte objectief, maar 12 x of meer is geen uitzondering. Er zijn nu zelfs compactcamera's die 35x optische zoom halen.
2) Digitale zoom:
Bij gebruik van digitale zoom knipt de camera als het ware een stukje uit het beeld en vergroot dit uit. Heeft je camera 10x digitale zoom dan zal dit stukje 10x worden vergroot, maar ook de kwaliteit (scherpte) met factor 10 verminderen. Reden is dat niet alleen het beeld, maar ook de pixels (waaruit het fotobestand is opgebouwd) vergroot worden.

Zie het voorbeeld hieronder, waarbij je links het originele beeld ziet en rechts ditzelfde beeld digitaal ingezoomd.
Copyright 2011-2024 All rights reserved Webdesign: Hans Schalk
Terug naar de inhoud

Aantal bezoekers