Exif gegevens - De informatieve site voor iedereen die vragen heeft over fotografie

Ga naar de inhoud

Exif gegevens

Basistechnieken

EXIF

Je ziet allemaal wel eens een foto waarvan je je afvraagt met welke camerainstellingen deze is gemaakt. Een manier om die gevens te achterhalen (tot op zekere hoogte) is naar de Exif-gegevens  te kijken. Exif betekent "Exchangeable Image File Format" of in het Nederlands "Verwisselbaar Beeld Bestand Formaat". Exif is een zogenaamde "Metadata specificatie" ooit uitgevonden door 'Japan Electronic Industries Development Association', voor beeldbestanden  uit o.a. digitale camera's. Metadata zijn gegevens die de karakteristieken van bepaalde gegevens beschrijven. Het zijn dus eigenlijk gegevens over gegevens.

Hoe kun je deze gevens vinden?

De meeste Foto bewerkings softwareprogramma's (zoals Photoshop, Irfanview, etcetera, beschikken over de mogelijkheid om de Exif-gegevens te kunnen zien. Die gegevens kunnen echter ook worden veranderd. Zie je bij een originele foto de meeste opname gegevens,  na bewerkingen met foto-software, kunnen deze verloren gaan. Meestal kun je wel zien met welk type software de foto dan is 'ge-edit'.

In de praktijk:

Krijg je een foto toegestuurd bijvoorbeeld per e-mail, dan kun je deze opslaan op je computer, openen met je fotobewerkings software en de Exif-gegevens bekijken. Zie je bijvoorbeeld een foto op een Internet-site, dan hangt het van de beveliging van  de bewuste site af of je de foto kunt opslaan. Klik met je rechtermuisknop op de foto en wanneer de site is beveiligd tegen kopieren zal er een foutmelding verschijnen. Zoniet, selecteer dan 'Afbeelding opslaan', of 'Afbeelding opslaan als' en sla hem  op de computer op. Daarna openen in je foto software programma en de Exif gegevens bekijken.

Voorbeeld:

Hieronder een voorbeeldje van een foto, geopend in het programma 'Nikon View NX2'. Behalve het 'histogram' rechts, zie je links boven ook enkele Exif gegevens, zoals diafragma, sluitertijd enzovoorts.

Let op! Foto's (ook die van het Internet zijn 'geplukt') zijn auteursrechtelijk beschermd. Je mag ze dus wel opslaan op je computer om te bekijken, maar je mag ze niet voor commerciele doeleinden gebruiken zonder uitdrukkelijke toestemming van  de auteur!







Copyright 2011-2024 All rights reserved Webdesign: Hans Schalk
Terug naar de inhoud

Aantal bezoekers