Strobist fotografie - De informatieve site voor iedereen die vragen heeft over fotografie

Ga naar de inhoud

Strobist fotografie

Flitstechniek

STROBIST FOTOGRAFIE

Strobist fotografie is een term die verzonnen is door de Amerikaanse fotograaf David Hobby
. De definitie van 'Strobist' is: Een persoon die één of meerdere flitsers, los van de camera gebruikt om zodoende de belichtingskwaliteit van zijn of haar foto's te verbeteren. Het is toch wel een beetje 'oude wijn in nieuwe zakken' omdat deze techniek natuurlijk al veel langer werd gebruikt. Het komt erop neer dat de (externe) flitser los van de camera onder een andere hoek op het onderwerp wordt gericht waardoor een natuurlijker beeld onstaat. Over het algemeen zal de flitser op een statief worden gezet, maar ook een assistent(e) kan deze vasthouden. Om het flitslicht te beinvloeden kunnen natuurlijk allerlei accessoires zoals een flitsparaplu of softbox, diffusers e.d. worden gebruikt om bijvoorbeeld het licht te verzachten. In plaats van één, kunnen er natuurlijk meerdere flitsers tegelijk worden gebruikt. De aansturing van de flitser(s) los van de camera kan worden gedaan via een lange PC-sync kabel of draadloos via een zendertje. Belangrijk om te weten is natuurlijk of je camera en flitser(s) hiervoor zijn uitgerust.

Om terug te komen op de geschiedenis van deze techniek: De allereerste flitsapparaten die in de 19e eeuw werden uitgevonden en waarmee men handmatig magnesiumpoeder tot ontbranding bracht (In eerste instantie magnesiumdraad of -band), werden los van de camera gebruikt. Vaak deed de fotograaf dit zelf, waardoor de 'flash' dus vlak naast de camera onstond, maar men had natuurlijk vlug door dat men het magnesiumpoeder, door een assistent, ook onder een andere hoek kon laten ontsteken. Van synchronisatie tussen de camera en het flitsapparaat was toen natuurlijk geen sprake. In de praktijk haalde de fotograaf met een hand de dop van de lens (automatische sluiter bestond nog niet), terwijl de andere hand (of een assistent) het magnesiumpoeder ontstak. Direkt hierna deed de fotograaf de dop weer op de lens en dan (natuurlijk bouwend op de opgedane ervaringen) maar hopen dat het negatief goed was belicht.

Is 'Strobist fotografie
' hetzelfde als 'Stroboscopisch flitsen'?  Nee, dit zijn twee volledig verschillende technieken. Zoals gezegd komt het er in het eerste geval op neer een externe flitser los van de camera te gebruiken en in het tweede geval is het de bedoeling om met gebruikmaking van stroboscopische flitsen de beweging van een onderwerp in 1 foto te vangen. Zie pagina: Stroboscopisch flitsen.

Copyright 2011-2024 All rights reserved Webdesign: Hans Schalk
Terug naar de inhoud

Aantal bezoekers