Inbranden - De informatieve site voor iedereen die vragen heeft over fotografie

Ga naar de inhoud

Inbranden

Diverse opnametechnieken

INBRANDEN

Stel, je wilt voor jezelf of voor een klant een digitale wekkerradio fotograferen, of een ander apparaat met een digitaal display. Als je hier fotolampen opzet, zal de digitale aanwijzing door het opvallende licht bijna niet meer te zien zijn, dus hoe pak je dit aan?

Bij analoog was/is de methode om twee opnamen op hetzelfde stukje film te maken. De eerste foto werd gemaakt in het donker, met een lange belichtingstijd om het digitale display vast te leggen. Men noemt dit 'branden' of 'inbranden'. De tweede foto werd in principe op de normale manier gemaakt, met een zodanige belichting dat de twee opnames op het zelfde stukje film een goed belichte foto opleverden. Met een digitale spiegelreflex camera is dit eigenlijk nog een stuk makkelijker omdat we hier de functie 'beeld op beeld' kunnen gebruiken. We maken dus twee foto's die we later in de camera samenvoegen. Voorwaarde is wel dat we de foto's maken op de 'RAW-stand'.
Uiteraard moet de camera op statief staan omdat de deze absoluut niet van positie mag veranderen tussen de twee opnamen. Iso waarde moet geblokkeerd zijn. zodat dit op beide foto's gelijk is, en ook de witbalans.        Foto 1 is gemaakt in het schemerdonker met een belichtingstijd van 9 seconden bij diafragma f/8. Het apparaat zelf is te donker en dat is ook de bedoeling (is zelfs prima als dit helemaal niet te zien is), omdat we hier uitsluitend het display willen fotograferen.

Foto 2 is gemaakt met een belichtingstijd van 1/60 seconden en diafragma f18. Hierbij is 1 studioflitser gebruikt.
Het omhulsel van het apparaat is hier expres een klein beetje onderbelicht, maar van de digitale tijdsaanduiding is onder invloed van het licht absoluut niets te zien.

Foto 3 is het resultaat van het samenvoegen (functie 'beeld op beeld') van de twee opnamen in de camera. Je ziet dat nu zowel de wekkerradio als het display goed belicht zijn.

Deze samengestelde foto heeft de sluitertijd en het diafragma (exif-gegevens) van de eerste foto gekregen. Dit is een automatisme van de camera.  

Copyright 2011-2024 All rights reserved Webdesign: Hans Schalk
Terug naar de inhoud

Aantal bezoekers