Bruiloften - De informatieve site voor iedereen die vragen heeft over fotografie

Ga naar de inhoud

Bruiloften

BRUILOFTEN

Een bruiloft fotograferen is zweten! Je moet zorgen dat je overal als eerste bij bent want je mag niets missen. Spreek met het bruidspaar duidelijk van tevoren af wat ze van jou kunnen verwachten, maar ook wat jij van hen verwacht. Willen ze dat je de gehele dag fotografeert, of alleen een gedeelte. Moet er alleen op het stadhuis worden gefotografeerd, of ook in de kerk?. Moeten er geposeerde  buiten/binnenopnamen worden gemaakt ? Zoja, waar en wanneer, hoeveel tijd gaat dit kosten, past dit in het schema, enzovoorts.

Apparatuur:

  • Zorg altijd voor een reserve camera en/of flitser, want de reportage kun je meestal niet meer over doen.

  • Zorg voor een standaard lens + licht tele + groothoeklens, of gecombineerd in een zoomlens.

  • Reflectiescherm om schaduwen op te helderen.

  • Bij geposeerde opnamen binnen of buiten, indien mogelijk een assistent/assistente of visagist. De fotograaf is de regisseur, maar het kan heel handig zijn er iemand bij te hebben die op aanwijzing van de fotograaf bijvoorbeeld een kledingstuk even rechttrekt of de mensen even in de gewenste positie zet, zonder dat je zelf achter je camera vandaan hoeft te komen.  Ook handig om extra spullen (bijvoorbeeld een statief) te dragen.





Het maken van de foto’s:

Bij een standaard reportage (maar alle afwijkingen zijn natuurlijk mogelijk) is het gebruikelijk dat het formele gedeelte (stadhuis, eventueel  kerk) helemaal wordt gefotografeerd en daarnaast een fotosessie bijvoorbeeld buiten plaatsvindt op een mooie, vooraf en in overleg te bepalen locatie. Bepalend hierbij is dat de locatie het bruidspaar aanspreekt. Wat sommigen een fantastische locatie vinden, kan door anderen oubollig worden gevonden. Al naar gelang de afspraken kunnen voorafgaand aan het formele gedeelte foto’s worden genomen bij het bruidspaar thuis (verkleedpartijen). Voor wat betreft het formele gedeelte zijn er een aantal zaken die beslist op de foto moeten staan;

  • Aankomst van het bruidspaar op het stadhuis (sfeerfoto’s met zoveel mogelijk ook familie/relaties erop).

  • Toespraken van ambtenaar en anderen.

  • Sfeerfoto’s op het stadhuis (familie/vrienden/getuigen/ relaties/bruidsmeisje(s)/bruidsjonker(s).

  • Wisselen van ringen enzovoorts.

  • Tekenen van de trouwaktes door bruidspaar + getuigen + ambtenaar.

  • Overhandigen trouwboekje door ambtenaar.

  • Wanneer ook in een kerk, aankomst bruidspaar bij de kerk, dominee, organist, sfeerfoto’s waarbij ook familie enzovoorts.

  • Bij het verlaten van stadhuis en/of kerk probeer groepsfoto’s te maken. Het kan zijn dat je op een ander moment niet meer in die gelegenheid bent, dus probeer gebruik te maken van de situaties die zich kunnen voordoen.

  • Vooral bij een GROEPSFOTO moet de fotograaf soms als strenge regisseur optreden!  Schroom niet om dit dan ook te doen. Zeker als het een grote groep betreft zijn mensen meer met elkaar bezig dan met het succes van de goede groepsfoto die jij probeert te maken.  Zorg dus dat iedereen op z’n plaats staat (bruidspaar in het midden vooraan, lange mensen achteraan, kinderen vooraan) en nog belangrijker dat mensen zich niet verstoppen. Sommige mensen hebben die neiging om zich achter een ander persoon te verschuilen. De reden is dat als ze jou (de fotograaf) kunnen zien staan, als is het maar met een half oog, men denkt dat het met die foto ook wel goed zal komen. Achteraf  vinden ze het dan toch jammer dat hun hoofd er maar half op staat. Maak dus de opstelling zo, dat in ieder geval ieders hoofd zichtbaar is voordat je afdrukt. Vraag ook iedereen om in de camera te kijken voordat je foto neemt. Kinderen hebben soms de neiging om weg te lopen (zeker als het lang duurt), maar laat het aan de ouders over ze eventueel vast te houden. Verder…, maak meer dan 1 foto en corrigeer de groep indien nodig tussen elke foto. Zeker bij grote groepen is de kans heel groot dat op het moment van het maken van de foto op z’n minst een paar personen net de andere kant opkijken, verscholen staan of hun ogen dicht hebben. Als je meerdere foto’s hebt kun je achteraf op je gemak de beste uitzoeken.



Fotoboek:

Spreek van tevoren af wat er met de gemaakte foto’s gaat gebeuren. De fotograaf kan er een boek van (laten) maken of dit aan het bruidspaar overlaten. Een en ander heeft natuurlijk gevolgen voor het prijskaartje wat aan de reportage hangt.  In het analoge tijdperk was het maken van een fotoboek een tijdrovend karwei omdat de negatieven/dia’s eerst moesten worden ontwikkeld en er bij voorkeur eerst contactafdrukken van werden gemaakt. Op basis van de contactafdrukken,  moest de fotograaf de beste foto’s uitzoeken en bepalen hoe groot deze moesten worden afgedrukt. Daarna (eventueel met gebruik van passe-partouts) in het boek plakken, fotonummers erbij schrijven enzovoorts. Tegenwoordig in het digitale tijdperk is dat in ieder geval een stuk eenvoudiger en kunnen de foto’s op de door het bruidspaar gewenste manier worden afgeleverd, bijvoorbeeld in een kant en klaar via Internet te bestellen fotoboek, of op CD-ROM, USB stick  en dergelijke.

Pas op voor de familie!:

Dit lijkt grappig bedoeld, maar is het niet. De meeste bruidsreportages zijn heel leuk om te doen en je ontmoet over het algemeen heel enthousiaste mensen. Mijn bedoeling is om ervaringen te delen (dus ook de negatieve). Alhoewel dit een positieve site beoogd te zijn, wil ik de bruiloftsfotografen in spé toch een paar anekdotes niet onthouden (het is maar dat je bent gewaarschuwd).

Sommige familieleden van het bruidspaar (broers, zwagers, ooms e.d.,....... bijna altijd mannen!) voelen zich gepasseerd omdat ze zichzelf de kwaliteiten hadden toegedicht, deze bruidsreportage wel even te maken, waarna na het presenteren van de foto's hen eeuwige roem (althans in de familie) ten deel zou vallen. In plaats hiervan heeft het bruidspaar jou (de gelukkige fotograaf) uitgekozen om deze klus te klaren. Sommige van de genoemde personen kunnen hier blijkbaar moeilijk overheen stappen en willen hun frustratie daarom graag botvieren op jou (de arme fotograaf).

Een keer (in het anologe tijdperk) kwam ik ruim voor de afgesproken tijd bij het bruidspaar aan huis. Een deel van de familie zat al deftig aangekleed in de kamer te wachten op hetgeen wat komen zou. Er lagen twee kleinbeeldcamera's op tafel met twee filmrolletjes ernaast, zo te zien zonder eigenaar.  De bruid kwam naar me toe en zei me dat haar broer die zich boven bleek te bevinden had gevraagd of ik de films in de camera wilde zetten (een test?, of,...... kijk eens hoeveel camera's ik heb!). Enfin, ik had nog niets door en deed trouw wat me was gevraagd (de klant is koning nietwaar?). Om een lang verhaal kort te houden; de gehele dag probeerde de bewuste broer me te kleineren door opmerkingen te maken, zoals "wat is dat voor gat waar jij vandaan komt", het quasi grappige "er zit toch wel een rolletje in je camera" enzovoorts. Aan het eind van de dag kookte m'n bloed, maar ik bleef rustig. Toen na een aantal weken de bruidegom de foto's die ik eerder had afgeleverd (het bruidspaar was erg tevreden) kwam betalen, bleek de beste jongen achteraf ineens kritiek op sommige foto's te hebben. Toen ik hem vroeg of z'n zwager hem dit had ingefluisterd, moest hij schoorvoetend toegeven dat dit inderdaad het geval was. Moraal van dit verhaal; hopelijk kom je ze niet tegen, maar psychopaten, ze bestaan helaas.

Wat je steeds vaker tegen komt is dat het bruidspaar behalve het inhuren van een fotograaf ook een familielid of kennis heeft gevraagd filmopnamen te maken op DVD. Indien je dit meemaakt, pas op!. Niet zelden zul je achteraf van de filmer de kritiek krijgen dat je hem zogenaamd 'in de weg hebt gestaan'. Dit, terwijl van jou als fotograaf wordt verlangd dat je het bruidspaar 'waar geeft voor hun geld', dat alle belangrijke momenten van de ceremonie op de foto staan en je dus wel moet zorgen steeds op de juiste plek te staan. Remedie; maak hierover met het bruidspaar tevoren goede afspraken om niet tijdens de ceremonie in een conflict terecht te komen en eventueel gezeur achteraf te voortkomen.
Een leerzaam en vermakelijk filmpje over dit onderwerp  kun je hier vinden.
Laat je hier echter niet door ontmoedigen, want nogmaals, de meeste reportages zijn leuk om te doen!!   






Copyright 2011-2024 All rights reserved Webdesign: Hans Schalk
Terug naar de inhoud

Aantal bezoekers