Opvallend nieuws - De informatieve site voor iedereen die vragen heeft over fotografie

Ga naar de inhoud

Opvallend nieuws

OPVALLEND NIEUWS


Mei 2019


Nikon heeft z'n eerste full frame spiegeloze camera's op de markt gebracht. Dit zijn de Z6 met 24.5 Megapixels en de Z7 met 45.7 megapixels.

Hiermee heeft Nikon gezorgd voor een doorbraak op de markt voor spiegelloze camera's.  
16 Juni 2017

De jaarlijkse TIPA awards zijn uitgereikt in Tokyo. Voor de winnaars, zie hier.

15 Augustus 2016

De jaarlijkse Eisa awards zijn weer uitgereikt. Voor de winnaars, zie hier.22 Juni 2016

Hasselblad heeft de X1D camera aangekondigd. Deze compacte middenformaat systeemcamera is uitgerust met een vijftigmegapixelsensor met afmetingen van 44x33mm.
De exacte prijs is nog niet bekend, maar zal rond de 10.000 euro liggen (exclusief objectief). Dit is een niet gering bedrag, maar aanmerkelijk betaalbaarder dan de bekende Hasselblad camera's die al op de markt zijn.

  

Meer info over de X1D kun je hier vinden.


April 2016

De afgelopen tijd zijn weer de winnaars van de EISA en TIPA awards gekozen. Wat dit is en wie dit zijn, zie de homepage .


Maart 2016

Pentax heeft z'n eerste fullframe DSLR geintroduceerd. Het bijzondere aan sdeze camera is o.a. de "Pixel Shift Resolution Systeem".


Voor meer info over de Pentax K1, klik hier.Februari 2015

Canon heeft 2 nieuwe camera's geintroduceerd, de EOS 5Ds en de EOS 5Ds R, beiden met een resolutie van maar liefts 50,6 megapixels.

Het verschil tussen beide zit hem in de optische filters die voor de sensor zitten. De EOS 5DS bevat een traditionele optische laagdoorlaatfilter (low-pass filter). Zo'n filter dient om interferentiepatronen zoals moiré te voorkomen, maar vermindert de finale scherpte ietwat. De 5DS R kreeg daarom een extra filter die het effect van de laagdoorlaatfilter opheft (Canon noemt dit een 'low pass cancellation filter'). In principe haalt de 5DS R daardoor nog net iets meer scherpte uit de sensor, maar ten koste van een hoger risico op moiré. Wie vaak moirégevoelige onderwerpen fotografeert – we denken aan mode- en architectuurfotografen – kiest daarom beter voor de 'gewone' EOS 5DS, en bespaart daar meteen een paar honderd euro mee. Wie vooral natuurlijke onderwerpen fotografeert, zoals dieren, mensen en natuur, kan voor de maximale resolutie de 5Ds R kiezen.

Oktober-November 2014

Pentax heeft weer een nieuwe digitale middenformaat camera. Alhoewel concurrerend in prijs, toch nog steeds (op moment van schrijven) tussen de 7500 en 8000 euro.30 december 2013

Er is weer een nieuwe lijst verschenen van BCNRanking met de best verkochte camera's (DSLR en spiegelloos) in Japan, via de site van Photo Rumors

Volgens het commentaar van een financieel analist (zie cursieve tekst hieronder), zullen in deze 'Oligopoly markt' uiteindelijk alleen Canon, Nikon en Sony 'het hoofd boven water kunnen houden'. "Oligopoly is een marktvorm waarbinnen een klein aantal fabrikanten/verkopers de markt domineren".

"If you look mid-to-long term, digital camera makers are slipping and the market is becoming an oligopoly. Only those who have a strong brand and are competitive on price will last - and only Canon, Nikon and Sony fulfil that criteria."

"The New York Times
on the future of the camera industry: mirrorless products may not have been the silver bullet solution everybody has hoped for. According to Credit Suisse imaging analyst Yu Yoshida only Canon, Nikon and Sony are likely to survive in the future".


November 2013

Op 5 November 2013 heeft Nikon een camera genaamd "Df" gelanceerd. Dit is een "Full frame" D-SLR camera in retro stijl. Voor meer informatie en specificaties, klik hier om naar de Nikon site te gaan. De camera heeft voorlopig een adviesprijs van rond de 3000 euro (inclusief standaard objectief).
Mei 2011


Een test van onderwater-compactcamera's uitgevoerd door het programma 'Kassa' van de Vara. Klik hier.


Januari 2010

  • Een PDF file over een vergelijkend onderzoek naar de kwaliteit/leesbaarheid van fotobladen in Nederland. Klik hier om te downloaden.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  • Een brancheonderzoek van de FotografenFederatie, zie hieronder;


FotografenFederatie presenteert brancheonderzoek
Het aantal fotografen dat zijn geld verdient met portretten is de laatste jaren gestegen. Ook huwelijken en andere privé-gebeurtenissen zijn een stijgende bron van inkomsten in de fotografie, dat blijkt uit het Brancheonderzoek Fotografen 2010.
Het
Brancheonderzoek Fotografen 2010 werd uitgevoerd door de Fotografenfederatie. Het is gebaseerd op een onderzoek onder 863 fotografen die op verzoek een vragenlijst hebben ingevuld. De gevraagde informatie gaat over het jaar 2009 en wordt in het onderzoek vergeleken met een eerder verricht gelijksoortig onderzoek uit 2005. Hieruit kan ook geconcludeerd worden dat het aandeel van particuliere opdrachtgevers in de omzet van fotografen is gestegen naar 31 procent, terwijl het aandeel van uitgevers daalde van 21 naar 11 procent.
Stijgers en dalers
Dat steeds meer fotografen portretten maken is opmerkelijk, omdat de verdiensten in deze sector de afgelopen jaren zijn gedaald, zo stelt de federatie. Andere verschuivingen in het vak zijn onder meer een toename van het aantal vrouwen en een daling van het aantal fotografen dat zijn inkomen geheel uit het maken van foto’s haalt. Het ziet er naar uit dat voor een groot deel van de fotografen het beroep een parttime bezigheid is geworden. Verder is er een stijging van het aantal beginnende fotografen vastgesteld, wat opmerkelijk mag heten in een tijd dat de gemiddelde omzet in de sector flink is verminderd. Bijna alle omzet is afkomstig uit Nederland.
Digitaal
De professionele fotografie is grotendeels digitaal. Waar in 2005 nog de helft van de fotografen meldde dat ze naast de digitale camera ook nog werkten met analoge opnamen is dat in 2009 gedaald tot 18 procent.
‘Fotograaf moet beter voor zichzelf zorgen’
Fotografen blijken verder niet erg goed voor zichzelf te zorgen. Ze lopen regelmatig tegen aantastingen van auteursrecht aan, maar tekenen lang niet altijd bezwaar aan. Slechts dertig procent van de fotografen is aangesloten bij de organisatie voor auteursrecht FotografenFederatie/Burafo. Een minderheid heeft verzekeringen afgesloten voor pensioen en arbeidsongeschiktheid.
Lars Boering
Directeur Lars Boering van de Fotografenfederatie roept fotografen op beter voor zichzelf op te komen, waarbij zijn organisatie een helpende hand kan toesteken: “Fotografen hebben het bijzonder moeilijk en de vooruitzichten voor de toekomst blijven matig. Wie zich onvoldoende ontwikkelt in zijn ondernemerschap gaat het steeds minder redden. We zien nu dat jonge en startende fotografen er allemaal werk bij moeten doen om voldoende omzet te genereren. Wie zijn opdrachtgevers niet weet te vinden is kansloos op de huidige markt want het aanbod van fotografen en foto’s is enorm.”
Vakontwikkeling
Waar fotografen minder nadruk leggen op auteursrecht en verzekeringen, besteden ze wel veel aandacht aan educatie en techniek. Meer dan de helft van de fotografen zegt de komende tijd te investeren in cursussen en vakontwikkeling, alsmede in software, computers en lenzen.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Copyright 2011-2020 All rights reserved Webdesign: Hans Schalk
Terug naar de inhoud

Aantal bezoekers