Camera Kiezen - De informatieve site voor iedereen die vragen heeft over fotografie

Ga naar de inhoud

Camera Kiezen

Cameratechniek
Camera kiezen:                                                                                                               
Tips voor het kiezen van een camera kunnen wel worden gegeven, maar gezien de snelheid waarmee nieuwe types op de markt worden gebracht is het onmogelijk een advies over een bepaald merk of type te geven, omdat dit morgen al weer achterhaald  kan zijn. Wanneer je besluit een camera te gaan kopen is het van belang je vooraf af te vragen wat je er mee wilt gaan doen. Voor ‘huis tuin en keuken’ foto’s is een compact camera goed genoeg. Wil je meer uit je hobby halen, overweeg dan een SLR-like of eventueel als je nog verder wilt gaan een Spiegelreflex camera (D-SLR), of een Systeem-camera zonder spiegel en prisma. Belangrijk is ook om te weten wat de prestaties zijn als je er ook kwalitatief goede Video opnamen mee wilt kunnen maken.
Raadpleeg verder de verschillende sites op internet die tests van camera's uitvoeren. Hieronder ziet u de meest belangrijke Nederlandstalige en Engelstalige test-sites;
Vergeet ook niet de awards winnende producten op de sites van EISA en TIPA (zie hiervoor de homepage).


De beste Camera's en lenzen die je in 2023 kunt kopen zijn hier te vinden!


In het Nederlands

https://www.nl.letsgodigital.org/                  - (Camera's)
https://www.camerastuffreview.com/         - (Camera's en lenzen)
http://www.digifotopro.nl                            - (Camera's en lenzen)
In het Engels  
http://www.dpreview.com                           - (Camera's en lenzen)
http://www.cameralabs.com                      - (Camera's en lenzen)
http://cameradecision.com/                       - (Camera's en lenzen)
http://www.lenstip.com/                             - (Lenzen)https:
https://photograpylife.com                       -  (Camera's en Lenzen)



Ruwweg kunnen we camera’s indelen in de volgende categorieën;
(Niet meegenomen in dit overzicht zijn onder o.a.: Instant/Polaroid camera’s - Drone camera’s – Film/Video Camera’s - Onderwater camera’s – Telefoon camera’s)


Compact Camera: De Compact Camera (ook wel Point-and-Shoot Camera genoemd) is een voor de amateur geschikte camera van klein formaat die gemakkelijk in je jaszak kan worden meegenomen. Hij heeft een vaste lens. De meeste hebben geen aparte zoeker, dus moet je de camera met gestrekte armen vasthouden. Een van de grote nadelen kan zijn de ‘sluitertijdvertraging’ in het Engels ‘shutter lag’ genoemd (de tijd die verstrijkt tussen het moment van afdrukken en het opslaan van de foto, waardoor hét moment vaak al voorbij is voor de foto is gemaakt). Vele bezitters van dit soort camera’s zullen dit irritante verschijnsel herkennen. Vele van deze camera’s hebben wel een video (film) functie en afhankelijk van het merk/type meer of minder uitgebreide foto-opname mogelijkheden. Optische zoom is veelal beperkt. Vaak geen mogelijkheid om een externe flitser aan te sluiten, maar meestal wel een ingebouwde flitser met beperkt bereik. Veelal worden ze gevoed door batterijen, maar er zijn ook typen met een accu. Hebben een kleine (crop) beeldsensor.
Bridge Camera: De Bridge Camera slaat (zoals de titel al aangeeft) een brug tussen de Compact Camera en de grotere Spiegelreflex Camera en/of Systeem Camera. Geschikt voor de amateur en gevorderde fotograaf. Meer geavanceerde camera in vergelijking met de compact. Doorzichtzoeker over het algemeen aanwezig (dus niet op een schermpje kijken). Lenzen met een groter bereik (lens is vast – niet verwisselbaar). Mogelijkheid om een externe flitser aan te sluiten. Camera is groter en past niet meer in een jaszak. Ook in deze categorie zijn er camera’s met ingebouwde film-functie. Sommige hebben een oplaadbare accu, anderen werken op batterijen. Prijs is hoger dan een compact camera. De beeldsensor is meestal een z.g.n. crop-sensor (kleiner dan 24x36 mm = Full Frame).


DSLR-Spiegelreflex Camera:

 

Geschikt voor de amateur, gevorderde en (semi)-professionele fotograaf. was lange tijd de hoogste (en duurste) klasse bij de consumenten camera’s, maar langzaam aan ingehaald door de Spiegelloze Systeemcamera's. Onuitputtelijke mogelijkheden en functies. Verwisselbare lenzen. Mogelijkheid om externe flitser aan te sluiten. Veelal een oplaadbare accu i.p.v. batterijen aanwezig. Veel merken hebben modellen met z.g.n. crop-sensors (kleiner dan 24x36 mm) en tevens zg.n. ‘Full-Frame’ modellen (het Full Frame formaat van een beeldsensor komt overeen met het kleinbeeld negatiefformaat van analoge camera’s). De meeste modellen hebben ook uitgebreide video-filmfuncties. Prijzen variëren van enkele honderden tot duizenden euro’s. Zonder een voorkeur uit te spreken zou ik aanbevelen bij gerenommeerde merken te blijven die hebben bewezen kwalitatief goede camera’s en lenzen te kunnen maken.

DSLR staat voor Digital Single Lens Reflex ofwel Digitale Spiegelreflexcamera.
Een spiegelreflexcamera is een camera waarmee je via een zoeker door de lens kunt kijken. Je kunt dus precies zien hoe de foto die je gaat maken, eruit gaat zien.
Om het beeld via de zoeker weer te geven, maakt de camera gebruik van een opklapbare spiegel. De spiegel staat 'in rust' onder een hoek van 45º achter de lens (zie afbeelding hieronder).
Het invallende licht wordt door de spiegel omhoog gekaatst en via een zogenaamd pentaprisma afgebogen naar de zoeker. De fotograaf is nu in de gelegenheid om de camera op het beeld te focussen en naar wens in te stellen.
Als vervolgens de afdrukknop wordt ingedrukt, klapt de spiegel omhoog. De sluiter opent en het invallende licht valt op de beeldsensor.
Systeem Camera: Een ook al langer bestaand type welke door de vele ontwikkelingen van de laatste jaren is doorgebroken als potentiële vervanger van de DSLR Spiegelreflex is de Systeem camera. De Systeem Camera heeft geen opklapbare spiegel en geen omkeerprisma, waardoor de behuizing/camerabody kleiner kan worden gemaakt dan bij de DSLR. Ze beschikken in tegenstelling tot de DSLR (waarbij je via de spiegel en het prisma door de lens kijkt) over een elektronische zoeker. Het vroegere parallax-probleem (de uitsnede van wat je in de zoeker zag kwam niet exact overeen met de gemaakte foto) is opgelost met de ontwikkeling van nieuwe gevanceerde electronische zoekers. Deze camera’s hebben net zoals de DSLR Camera’s zeer uitgebreide functies (waaronder Video) en mogelijkheden. Tevens leveren veel fabrikanten modellen met Crop-sensors of Full Frame sensors. Andere benamingen voor dit type zijn bijv. ook: "EVIL" = Electronic Viewfinder Interchangeable Lens, of "MILC"= Mirrorless Interchangeable Lens Camera. Al bij al is de Systeemcamera een geduchte concurrent van de traditionele Spiegelreflex geworden, welke op termijn wel eens van de markt zou kunnen verdwijnen. Mijn advies bij het aanschaffen van een nieuwe camera is dan ook om te kiezen voor de Spiegel-/Prisma-loze Systeemcamera.
Middenformaat Camera: Bij analoge  camera’s, vanaf negatief formaat 6 x 4,5 cm en geschikt voor de (semi)-professionele fotograaf. Ook hier bevinden we ons in het digitale tijdperk en zijn er diverse fabrikanten die een 1 of meerder digitale middenformaat camera’s aanbieden. Zoals onder andere bijv. de Fujifilm GFX 100 met een 43,8x32,9mm sensor van 102 MP. De Pentax 645Z met een sensor van 43,8x32,8mm en 51,4 MP. De Hasselblad H6D-400C MS met een 53,4x40mm/100MP sensor die door de Multishot-technologie een beeld van van 400 MP kan opleveren. De Phase One met een 54,0x40,5mm/150MP. Deze kwaliteit van foto’s gemaakt met deze camera’s is natuurlijk geweldig, maar het kost ook wat. Zo betaal je voor de body (dus zonder objectief) van een relatief goedkope middenformaat camera al een paar duizend euro en voor een camerabody uit het hogere segment is de prijs vergelijkbaar met een dure middenklasse auto.   


Groot formaat camera’s: (Bij analoog vanaf negatiefformaat 4 x 5” (inch) = ca 10 x 12,5 cm): In deze categorie vallen ook de meeste zogenaamde “loopbodem camera’s”. Geschikt voor de professionele fotograaf. Systeem achterwanden (digital backs) zoals genoemd bij midden-formaat passen ook op de meeste groot-formaat camera’s. Vertegenwoordigers in de markt van groot-formaat camera’s zijn o.a. Cambo en Linhof

After focus camera: Een revolutionair ontwerp, zowel in functionaliteit als in vormgeving is de 'Lytro Light field Camera', geintroduceerd in oktober 2011. Met deze camera die de vorm heeft van een doosje kun je achteraf scherpstellen. Wil je er meer van weten, klik dan hier.  
Met de Lytro-camera kun je, op basis van de lightfield techniek, achteraf de scherpstelling aanpassen. Ook kun je het standpunt enigszins veranderen. Dat kunnen ook degenen doen die naar de foto’s kijken, via bijvoorbeeld social media, zonder dat er speciale software voor nodig is.  De camera was uiteindelijk geen groot succes en is inmiddels van de consumentenmarkt verdwenen. De producent is uiteindelijk in 2018 gestopt.



Een voorspelling:

Ik verwacht (ik schreef dit in februari 2018 en in 2023 is dit al grotendeels bewaarheid) dat het einde van de spiegelreflexcamera in zicht is en dat de cameraverkopen binnen 5-10 jaar ten gunste van de spiegelloze camera met verwisselbare lens zullen uitvallen.
Veel zal afhangen van de fabrikanten en of het ze lukt in om dezelfde grote range aan verschillende en kwalitatief hoogwaardige lenzen te fabriceren voor de spiegelloze camera als nu bestaat voor de DSLR. Twijfel je bij de aanschaf van een nieuwe camera tussen een Spiegelreflex of Spiegelloos, dan adviseer ik je de laatste.
Copyright 2011-2024 All rights reserved Webdesign: Hans Schalk
Terug naar de inhoud

Aantal bezoekers