Schilderijen - De informatieve site voor iedereen die vragen heeft over fotografie

Ga naar de inhoud

Schilderijen

Diverse opnametechnieken

SCHILDERIJEN EN TEKENINGEN

Professionele reprodukties van schilderijen en tekeningen vereisen vaak het gebruik van een technische camera (groot formaat) of middenformaat (6x6) camera, maar ook met je digitale spiegelreflexcamera kun je prima uit de voeten.

Hier volgen wat richtlijnen om tot een goed resultaat te komen.
Professionals zullen wellicht een speciaal reproduktie objectief gebruiken, maar kies voor de spiegelreflex camera een lens met een brandpuntsafstand van ca 1,5 - 2x standaard (of stel je zoom-lens in op dit equivalent).
Gebruik fotolampen (continu licht) en geen flitslicht i.v.m. oncontroleerbare/ongewenste reflecties.
Voor een klein schilderij tot 30 x 30 cm kunnen 2 lampen volstaan, maar de belichting van een groot schilderij komt in feite overeen met de verlichting van een voetbalveld, namelijk op elke hoek een lamp. Zie je op een voetbalveld altijd een stervormige slagschaduw rondom elke speler op het veld, bij een schilderij zal dit niet voorkomen doordat het oppervlak normaal gesproken plat is (2-dimensionaal). Voor een goede structuurweergave van schilderijdoek en de verf is de verlichtingshoek van de lampen bepalend, stel daarom de lampen op zoals in de gegeven voorbeelden.
Je lampen behoeven geen gigantische lichtopbrengst te hebben omdat je niet ver behoeft te diafragmeren (geen grote scherptediepte nodig voor een plat vlak) en aangezien je camera op statief moet staan kun je, ook doordat het onderwerp niet beweegt, een relatief lange sluitertijd kiezen. Gebruik bij voorkeur je lampen met een softbox of paraplu voor diffuser licht, maar bij kleine schilderijen/tekeningen die bijvoorbeeld op tafel liggen is dat vaak niet mogelijk. Probeer in ieder geval om lichtvlekken te vermijden. Professionals gebruiken soms een vacuumwand om te zorgen dat het schilderij/tekening/foto absoluut vlak is. Zorg in ieder geval dat het onderwerp zo vlak mogelijk aan de muur hangt of eventueel vlak op een tafel ligt. Indien er glas voor zit, probeer dit er tijdelijk af te halen, want glas geeft reflectie! Stel je camera in op de juiste witbalans voor het gebruikte licht. Gebruik een grijskaart of wit stuk papier om de lichtintensiteit op de 4 hoeken en in het midden te meten (dit moet overal gelijk zijn). Fotografeer als het even kan een kleurenkaart mee, want wanneer de kleuren op de gefotografeerde kleurenkaart overeen komen met de werkelijkheid, zal je schilderij op de foto ook z'n natuurlijke kleuren hebben. Wil je zien hoe zo'n kaart er uitziet of er een kopen , klik dan op bijvoorbeeld deze link.
   

   

Samenvatting:

  • Camera op statief.

  • Lens 1,5 tot 2x standaard.

  • Witbalans van de camera instellen op het gebruikte licht.

  • Glas verwijderen van schilderij/tekening (indien mogelijk) en eventueel uit de lijst halen indien gewenst.

  • Onderwerp (schilderij of tekening) vlak aan de muur hangen of op tafel bevestigen.

  • 2 lampen (continu licht) gebruiken voor klein onderwerp en deze onder een hoek van 30-45° op het onderwerp richten.

  • 4 lampen gebruiken voor groter onderwerp en op het onderwerp richten zoals in voorbeeld.

  • Bij voorkeur licht diffuser maken met behulp van soft-box of paraplu (lichtvlekken/reflecties vermijden).

  • Intensiteit van de lampen op het onderwerp meten met behulp van grijskaart of wit papier (moet in de hoeken en het midden overal gelijk zijn).

  • Fotografeer zoveel mogelijk formaat vullend (of ietsje ruimer, zodat je achteraf kunt bijsnijden).

  • Op 1 van de testfoto's een kleurenkaart mee fotograferen en vergelijken met origineel. Afwijkingen corrigeren met aanpassen van witbalans.  

Copyright 2011-2024 All rights reserved Webdesign: Hans Schalk
Terug naar de inhoud

Aantal bezoekers