High Key - De informatieve site voor iedereen die vragen heeft over fotografie

Ga naar de inhoud

High Key

Diverse opnametechnieken

HIGH KEY

High-key-verlichtingstechniek (standaard, maar variaties zijn natuurlijk mogelijk).

Deze stijl is geboren ten tijde van de introductie van krachtige elektronenflitsinstallaties in fotostudio’s. Het lag voor de hand om voorheen ongekende, maar nu overdadige licht indirect tegen plafonds en muren te reflecteren. Door het geringe verlichtingscontrast  werd het object in uitsluitend zeer lichte grijstinten weergegeven en als het object zelf ook licht van kleur was dan ontstond een foto zonder middentonen en schaduwen. Vanwege het ‘zachte karakter’ van het licht is deze techniek bij uitstek geschikt voor het fotograferen van jonge kinderen, meisjes en jonge vrouwen. Het gebruik van een soft-focus filter kan het vrouwelijke karakter nog extra accentueren.Basisopstelling:

Achtergrond: Wit, e.v.t. aanvullen met witte reflecterend vlakken aan de zijkanten.
Achtergrondverlichting: Gelijkmatig met behulp van bijv. 2 spots
Hoofdlicht: Vlakke reflector (softbox of paraplu) in de nabijheid van de optische as van de camera (de optische as is de virtuele lijn die midden door de camera en objectief loopt).
Invullicht: Idem aan de ander zijde van de optische as.
Lichtmeting: Gelijkmatigheid van verlichting is gewenst en die moeten we met een belichtingsmeter controleren. De achtergrond moet ongeveer 2 diafragma-stops lichter zijn dan het onderwerp. D.w.z. meet je bijv. diafragma f8 op het onderwerp, dan moet de achtergrondverlichting f4 zijn.
Kleding: Het haar, de kleding en de huid moeten het liefst  zo licht mogelijk zijn en vragen ongeveer dezelfde belichting (meten op de afzonderlijke onderdelen moet ongeveer dezelfde diafragmawaarden opleveren).

Een foto zonder middentonen en schaduwen kan al gauw saai zijn en daarom is het minder saai als het model bijv. donker haar heeft, of dat door de positie van het hoofdlicht ogen en mond iets donkerder worden afgebeeld.

Copyright 2011-2024 All rights reserved Webdesign: Hans Schalk
Terug naar de inhoud

Aantal bezoekers