Nachtfotografie - De informatieve site voor iedereen die vragen heeft over fotografie

Ga naar de inhoud

Nachtfotografie

Diverse opnametechnieken

AVOND/NACHTFOTOGRAFIE

Richtlijnen voor het maken van een goede foto bij slechte lichtomstandigheden:


-
Neem een statief mee.
- Alternatief is een zakje met bijv. rijst. zodat je je camera stabiel op een muurtje of i.d. kunt leggen.
- Sluit een draadontspanner of afstandsbediening (e.v.t. draadloos) aan op je camera. Dit om bewegingsonscherpte te voorkomen tijdens het indrukken van de   ontspanknop. Heb   je geen aansluiting voor een draadontspanner of afstandsbediening, gebruik dan de zelfontspanner op de camera.
- Heb je een beschermingsfilter op je lens zitten (bijvoorbeeld UV- of Skylight-filter), haal deze er dan (tijdelijk) af om ‘flare’’ (interne reflectie. waardoor lichtvlekken) te   voorkomen.

Instelling camera;

Vele camera’s hebben de functie “Nachtlandschap” of afhankelijk van het merk en type een vergelijkbare functie (zie hiervoor de camerahandleiding). Wanneer je deze instelling kiest, zal de camera automatisch alles instellen met als doel bij slechte lichtomstandigheden toch goede foto te maken. Wil je zelf controle over de instellingen hebben, overweeg dan het onderstaande;

- ISO: Alhoewel je misschien geneigd zult zijn de iso-waarde flink op te schroeven (weinig licht), kun je dit beter niet doen i.v.m. ruis. Zet de Iso-waarde ‘vast’ op 100.
- Witbalans: Het aanwezige licht zal kunstlicht zijn en dat komt voor in vele soorten en maten (en verschillende kleurtemperaturen). Je kunt e.v.t. een voorinstelling voor kunstlicht gebruiken, maar zeker als je in RAW fotografeert (aanbevolen), kun je de witbalans ook op automatisch laten staan en achteraf (indien nodig/gewenst) corrigeren in je fotobewerkingsprogramma.
- Diafragma: Zet je camera op diafragma-voorkeuze (Av) en kies een gemiddeld diafragma Bijv. f/11. Bij dit diafragma heb je over het algemeen een behoorlijke scherptediepte en als je de diafragmaopening nog kleiner gaat maken, zal de sluitertijd (die toch al behoorlijk lang is) nog veel meer toenemen.
- Sluitertijd: Als je op Av fotografeert, zal de camera de benodigde sluitertijd zelf instellen, maar de meeste camera’s gaan niet verder dan een sluitertijd van maximaal 30 seconden. Als blijkt dat je een langere sluitertijd nodig hebt, zal je de sluitertijd op “B”= bulb = tijdopname moeten zetten. Op dat moment bepaal je zelf hoelang je de ontspanknop ingedrukt blijft (kan dus niet in combinatie met gebruik van de zelfontspanner). Bij vele camera’s kun je “B”alleen maar instellen wanneer de camera op manual staat!
- Scherpstelling: De autofocus (automatische scherpstelling) laat het vaak afweten in het donker. In dat geval, stel handmatig scherp op je onderwerp.

Motion Blur;

Een van de mooie effecten waar je bewust gebruik van kunt maken is 'bewegingsonscherpte' (Motion blur), waarbij je bijvoorbeeld de lichten van auto's als strepen kunt fotograferen. Dit onstaat door het gebruik van een lange sluitertijd in combinatie met bewegende lichten (koplampen en/of achterlichten).

Copyright 2011-2024 All rights reserved Webdesign: Hans Schalk
Terug naar de inhoud

Aantal bezoekers