De NIDF norm - De informatieve site voor iedereen die vragen heeft over fotografie

Ga naar de inhoud

De NIDF norm

Kleurbeheer en Kalibratie

NIDF NORM

NIDF staat voor "Nederlands Instituut voor Digitale Fotografie".

Het NIDF is een aantal jaren geleden begonnen met het maken van een standaard voor digitale fotografie. Dat heeft te maken met camera-instellingen, met  het maken van profielen en het kalibreren van de werkomstandigheden.Dat is vastgelegd in de NIDF-norm, die intussen door iedereen wordt gezien als een juiste basis, zeker wanneer het beeldmateriaal onderdeel is van een breder proces, zoals printen  of drukwerk. De NIDF norm wordt - wanneer ontwikkelingen daartoe aanleiding geven - geregeld aangepast en is via de NIDF website gratis te downloaden.
Van het archiveren tot de instellingen voor kleurbeheer, inclusief de inrichting van de werkplek en de monitorkalibratie, het staat allemaal in de NIDF-norm. Dat  is overigens geen zelf verzonnen systeem, het is vooral een uit diverse officiële bronnen opgehaalde en hier handig gebundelde reeks standaards.
Werken volgens de NIDF-norm zorgt ervoor dat in het traject van opname tot drukwerk of een al of niet zelfgemaakte digitale afdruk, alle factoren die invloed hebben op de kwaliteit en reproduceerbaarheid optimaal zijn ingesteld, waardoor de technische  kwaliteit altijd goed en vooral voorspelbaar is.

De NIDF norm is hier te downloaden.


Copyright 2011-2023 All rights reserved Webdesign: Hans Schalk
Terug naar de inhoud

Aantal bezoekers