Camera Obscura - De informatieve site voor iedereen die vragen heeft over fotografie

Ga naar de inhoud

Camera Obscura

Geschiedenis van de fotografie

CAMERA OBSCURA/PINHOLE CAMERA

De eenvoudigste manier om het principe van een camera uit te leggen is via het voorbeeld van de "Camera Obscura" = Latijn voor "Donkere kamer". (zie afbeelding rechts). De reden is dat de camera obscura in feite de voorloper is van onze moderne camera's.


Een stukje geschiedenis:

De mogelijkheid om beelden te kunnen vormen door middel van kleine gaatjes was reeds bekend aan Aristoteles (384-322 v.Cr.). Men weet echter niet zeker of hij de eerste was. In een proefschrift uit 1089 van de Arabische geleerde Ibn al-Haitam werd een dergelijk toestel al genoemd en sommige onderzoekers menen dat de Engelse geleerde Roger Bacon (1214-1294) als de geestelijke vader moet worden beschouwd. In geschiedschrijvingen staat dat de Italiaanse schrijver en geleerde L.B.Alberti een camera obscura gebruikte voor het waarnemen van schilderijen die buiten de inrichting waren opgesteld. De eerste uitvoerige beschrijving van de camera obscura werd gegeven door Leonardo da Vinci (ca.1500). In 1568 plaatste de Venetiaan J.D.Barbaro een lensje in het apparaat, terwijl G.B. della Porta (1588) hier later verbeteringen op aanbracht.

Men kon toen weliswaar een afbeelding vormen, maar men had nog niet de mogelijkheid het aldus gevormde beeld 'vast te houden'. Dit lukte pas na de uitvinding van het chemische proces (film/ontwikkelen/fixeren) en later natuurlijk via het digitale proces.   

Gebruik van de camera obscura door een portretschilder



Maak van je digitale camera een pinhole camera:

Mischien heb je het vroeger zelf wel een geprobeerd met een doos waarin op de achterwand een stukje film is geplakt, maar ook van je digitale camera (mits de lens er af te halen is) kun je een pinhole camera maken. Hiervoor zijn vele methoden, zoals een gaatje ter grootte van een speld (pinhole) maken in de body-cap van je camera, of hier nog een PVC-buis aanlijmen (dit vergroot de brandpuntsafstand), een WC-rol gebruiken etcetera.

In de hier gegeven voorbeelden heb ik een doos van een gloeilamp gebruikt, deze van binnen beplakt met zwart papier om reflectie te voorkomen. Aan de achterzijde (die op de camera is bevestigd) heb ik een gat ter grootte van de lensvatting gemaakt en aan de voorzijde met een speld een gaatje geprikt. Belangrijk: pas op dat er geen stof in je camera komt op het moment dat je de lens erafhaalt!!

Vervolgens heb ik het geheel op statief gezet (door de lange belichtingstijd mag de camera absoluut niet bewegen) en een aantal foto's genomen. Zet hiervoor je camera op "Tijdopnamen" = "B" = "bulb". Alhoewel er allerlei berekeningen kunnen worden gemaakt (als je een echte fanatiekeling bent) hoelang de belichtingstijd zou moeten zijn, is het vooral een zaak van 'Trial and Error'. Begin bijvoorbeeld (licht bewolkte omstandigheden) om je foto ca. 30 seconden te belichten. Beoordeel het resultaat en verleng of verkort dan de sluitertijd totdat je een goede belichting hebt bereikt.

Zoals je ziet zijn de foto's niet echt scherp. Dit hangt voornamelijk af van de grootte en de nauwkeurigheid van het spelden-gaatje aan de voorkant. Hoe kleiner hoe scherper. Als het gaatje wat rafelig is, zal dit een ook een negatieve invloed op de scherpte hebben. Uit het grote aanbod van internet sites die betrekking hebben op dit onderwerp heb ik er een paar toegevoegd (zie links hieronder) waarbij ook duidelijk is te zien welke goede en scherpe resultaten te behalen zijn.

Een link naar een site met info over pinhole camera's is;  

http://www.northlight-images.co.uk/article_pages/Canon_1ds_pinhole.html

Copyright 2011-2024 All rights reserved Webdesign: Hans Schalk
Terug naar de inhoud

Aantal bezoekers