Product fotografie - De informatieve site voor iedereen die vragen heeft over fotografie

Ga naar de inhoud

Product fotografie

PRODUCT FOTOGRAFIE

Als je producten fotografeert als hobby, of foto's maakt voor het krantje van de plaatselijke supermarkt kun je wellicht uit de weg met je standaard camera, waarbij je achteraf het perspectief corrigeert met Photoshop, maar dit blijft toch fake en heeft vele beperkingen (zie ook de pagina Architectuur). Als je professioneel fotografeert (reclame) voor catalogi van bijvoorbeeld meubelfabrikanten, warenhuizen, autofolders en noem het allemaal maar op, ontkom je niet aan het gebruik van een 'Technische camera' om reden dat deze de mogelijkheid heeft om het perspectief te beinvloeden d.m.v. draaien/kantelen van het achterpaneel en de scherptediepte te beinvloeden d.m.v. draaien/kantelen van het voorpaneel.  Naast de 'Technische camera' bestaan er nog varianten waarmee in meer of mindere mate hetzelfde bereikt kan worden, zoals 'Loopbodem' camera's en 'Tilt en Shift' lenzen voor je spiegelreflex. Opdrachten voor professionele productfotografie zullen over het algemeen tot stand komen d.m.v. tussenkomst van een reclamebureau.

Belangrijke zaken om op te letten zijn;

  • Afhankelijk van eventuele instrukties van de "Artdirector" (reclamebureau) is het voor producten van belang om de kijker (potentiĆ«le klant) in bijvoorbeeld een reclame folder of op een website een indruk te geven van de aard, omvang en eigenschappen van een product. Dat wil zeggen dat dit zo natuurgetrouw mogelijk op de foto moet worden weergegeven. Als we als simpel voorbeeld een doos nemen waarin zich bijvoorbeeld rijst bevindt, dan zal de foto drie kanten van de doos (voorkant, bovenkant en 1 zijkant) moeten laten zien waarop ook de tekst duidelijk leesbaar moet zijn en die de natuurlijke kleuren weergeeft. De foto moet door zijn belichting, scherpte en perspectief de natuurlijke vorm van de verpakking weergeven. Dit principe gaat op voor de meeste vormen van reclamefotografie, tenzij natuurlijk wanneer anders overeengekomen/gewenst.

  • Ronde vormen (denk bijvoorbeeld aan glazen/kopjes) zullen i.v.m. vertekening als het even kan in het centrum van de foto worden geplaatst.          
  


De linkerfoto is (wanneer je je dit nog nooit hebt gerealiseerd) in zekere zin verrassend, omdat dit de manier is waarop een 'starre' (compact of spiegelreflex) camera dit beeld registreert. Duidelijk is te zien dat de lijnen hier convergeren (samenlopen) tot ze uiteindelijk aan de onderzijde in 1 punt samenkomen en aan de bovenzijde uiteenlopen. In de praktijk zul je dit niet zien omdat onze ogen/hersenen in staat zijn dit beeld automatisch te korrigeren. Dit effect is echter tijdens het maken van de  foto te korrigeren door gebruik te maken van; of een 'Technische camera' of een 'Tilt en Shift' objectief op je spiegelreflexcamera. Met beiden heb je mogelijkheid het perspectief (en trouwens ook het 'scherptevlak') te korrigeren.
Deze foto is dus gemaakt met een 'starre' spiegelreflexcamera (niet gekorrigeerd).

Op de rechterfoto is het perspectief gekorrigeerd met Photoshop, waardoor de lijnen niet meer convergeren , maar evenwijdig lopen aan de randen van de foto. Dit is dus het effect wat je direkt met de opname kunt bereiken als je een 'Technische camera' gebruikt of een 'Tilt en Shift' objectief.

Cambo Ultima 45 Technische camera
Tilt en Shift objectief

VOORBEELD TECHNISCHE CAMERA

VOORBEELD TILT EN SHIFT OBJECTIEF

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

WEBSHOP FOTOGRAFIE

Bij het maken van foto's voor een webshop op internet gaat het er meestal om zoveel mogelijk foto's/producten te maken in zo kort mogelijke tijd. De foto's worden vaak (met het wisselen van het assortiment) vervangen, dus is de doorloopsnelheid hoog en is er geen tijd/geld om ingewikkelde fotografie toe te passen. In veel gevallen volstaat het dus om een 2-dimensionaal beeld van een product weer te geven, vaak 'los gemaakt' van de achtergrond. Belangrijk in deze foto's is wel vorm en kleurechtheid, want de klant wil na de bestelling, ook precies krijgen wat ie heeft gezien in de webshop!.

Een voorbeeld van een studio voor webshopfotografie is www.pfzeeland.nl in Vlissingen. Kenmerken voor dit bedrijf is de hoge kwaliteit die de gepassioneerde eigenaars weten te leveren.
  

Nog een voorbeeld van een studio voor webshopfotografie is www.easyshoots.nl in Laren, waar men op professionele wijze jouw producten voor je webshop kan fotograferenen het is zelfs mogelijk om de studio met apparatuur te huren en de fotografie zelf te doen.


Copyright 2011-2024 All rights reserved Webdesign: Hans Schalk
Terug naar de inhoud

Aantal bezoekers